fredag, november 07, 2008

Moderaterna tvekar om IPRED?

Centern, folkpartiet och kristdemokraterna har tydligen sagt ja till IPRED, även kallat det civilrättsliga sanktionsdirektivet. Centern som gick till val på frågor om personlig integritet, rättssäkerhet och nätfrihet, verkar därmed vara fast bestämda att svika sina väljare (mer än vad de redan gjort det vill säga).

Ett parti har som tur är börjat tveka: moderaterna. Kanske har de lärt sig något av FRA-debatten. Eller så förstår de det orimliga i att ge privata intressen polisiära befogenheter. Hur som helst är bra, för IPRED måste stoppas. Det är som Christian Engström säger: vad man än tycker om fildelning är det fel att lägga ut polisens arbetsuppgifter på privata företag.

Tydligen så har 327 biografägare gått samman och uppmanar riksdagen att säga ja till lagen. Jag har en känsla av att dessa människor inte tänker längre än vad näsan räcker. För hur skulle egentligen en lag som gör det möjligt för upphovsrättsinnehavare att hota och driva processor mot påstådda fildelare egentligen få folk att gå på bio mer?

Två av dessa intervjuas i ett reportage på SVT. De hävdar att verksamheten inte har varit lönsam i 30 år. Sedan klagar de på att folk inte går på bio på grund av fildelningen. Hm? Vänta nu, om verksamheten inte har varit lönsam i 30 år, hur kan då fildelningen vara orsaken? Fildelningen kom ju inte igång på allvar förrän på 2000-talet efter succén med napster.

Tiderna förändras. Det var som var en lönsam verksamhet förut behöver inte nödvändigtvis vara det idag. Idag finns har var och varannan person en storbilds-TV med HD, 5.1 system och en bunt filmkanaler. Det är helt enkelt inte lika attraktivt att gå på bio och betala 100kr för en film längre.

Det är i och för sig inte så konstigt att det är dyrt att gå på bio, att de försöker kränga dagsgamla popcorn för 50kr eller att man är tvungen att tita på en massa reklam innan filmen. Filmbolagen tar nämligen ut sådana ockerpriser. Så mycket som 90% av intäkterna kan filmbolagen kräva när filmen visas den första tiden, sedan går den siffran ner allteftersom veckorna går och intresset för filmen svalnar av. Hur vore de om de sänkte biljettpriserna istället för att försöka lobba till sig hårdare upphovsrättslagar?

Nej girigheten slår bara tillbaka på dem själva och tids nog kommer de säkert att inse det, men tills dess är det en sak vi måste göra: stoppa IPRED!

Uppdatering 12/11
Enligt Aftonbladet så har centerpartiet också börjat fundera på förändringar nu. Men tyvärr så säger centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Linander:

Inte för att jag tycker att det är trevligt att rösta ”ja”, men det är en överenskommelse mellan olika parter

Here we go again...

Inga kommentarer: