torsdag, november 20, 2008

Framtiden för staten Sveriges suveränitet

Idag rösta som bekant riksdagen om lissabonfördraget. Det ser tyvärr mörkt ut eftersom den borgerliga sidan samt S gillar fördraget. Utrikesutskottets har dessutom yrkat på avslag för samtliga motioner som varit kritiska till eller skulle försena införandet av Lissabonfördraget.

Sverige röstade med en knapp majoritet ja till att gå med i den Europeiska Unionen år 2004. Vi röstade aldrig ja till att gå med i den "Europeiska Federationen" men inte mindre är det åt det hållet vi är på väg. Ordet federation ströks visserligen ur EU-konstitutionen efter kritik, precis på samma sätt som stadsliknande symboler och terminologi togs bort ur Lissabonfördraget och så vidare men detta är bara kosmetiska förändringar som egentligen inte betyder någonting.

Aftonbladet erbjöd idag möjlighetena att chatta med Maria Wetterstrand, MP, och Carl Fredrik Bergström, EU-forskare (vad nu det betyder).

Wetterstrand var som väntat skeptisk. Jag frågade henne "Hej! Vad tror du om chanserna att stoppa Lissabonfördraget?" och fick svaret "I Sverige är det nog ganska kört, men Irlands nej gäller ju fortfarande, så det måste processas vidare på något sätt." Det var väl ungefär vad man kunde vänta.

Jag ställde några frågor till Bergström också som visade sig vara ganska positivt inställd till EU, inte så konstigt kanske med tanke på hans arbete. Jag frågade först "Hej! Varför folkomröstar inte länder om Lissabonfördraget, när de gjorde det om EU-konstitutionen vars innehåll nästan är identiskt?" och fick svaret "Det är svårt att ha folkomröstningar om alldeledes för omfattande EU-fördrag. Några länder hade folkomröstning om konstitutionsfördraget. Ett land har haft det om Lissabonfördraget. Ingen av dessa folkomröstningar har visat att folkets uppfattning handlat om innehållet i dessa fördrag.". Det är det gamla vanliga "folket har inte förstått någonting"-argumentet som användes flitigt under FRA-debatten. Det kan visserligen vara sant på ett sätt, de som är kritiska till EU kommer att rösta nej oavsett inenhållet i fördraget, men det spelar egentligen ingen roll. Är folk kritiska till EU så ska inte mer makt skickas dit.

Användaren Tomas frågade "Vad innebär fördraget för Sverige i stort?" och fick svaret "Sverige och svenska politiker får mer inflytande i internationella politiska frågor som Sverige ensamt inte rår på.". Sedan undrade användaren Johan "Vänsterpartiet säger att Sverige nu ger bort makt i en mängd frågor till EU. Det låter väldigt allvarligt. Stämmer det?" och fick svaret "EU och dess medlemsstater får genom Lissabonfördraget makt i några fler frågor och blir något starkare men i de flesta frågor som EU-samarbetet handlar om har Sverige aldrig haft all makt." Jag blev naturligtvis nyfiken. Skulle lissabonfördraget ge mer makt till Sverige? Så jag frågade "Kan du nämna några punkter där Sverige får mer makt i och med Lissabonfördraget?" och fick svaret "Makt att påverka den globala utvecklingen t.ex. miljöfrågor och globala handelsavtal.". Översättning: Svenska politiker får mindre makt i Sverige men mer makt internationellt, precis på samma sätt som för alla andra EU-länder. Så summan av det hela är fortfarande att makt flyttas från Sverige till EU. Hade EU varit en demokrati så hade det kanske inte varit så illa, men EU är som sagt ingen demokrati. Det här bådar inte gott.

Min sista fråga var "Vad tror du att EU kommer att göra åt Irlands nej?". Han svarade lite oväntat "Jag tror inte att EU kommer att göra någonting. Däremot tror jag att Irland själv kommer att välja att hålla en ny folkomröstning.". Det är inte sant. EU har försökt att pressa Irland att ha en ny folkomröstning. Att folket sa nej gillar de förstås inte. Förklaringen är som vanligt att Irländarna inte har förstått sig på fördraget, ungefär som om alla skulle ha sagt ja om de nu gjorde det. Tänker inte EU-politiker så långt att det kanske finns folk som inte vill att EU ska bli en superstat?

Just nu hoppas jag att S ska få för sig att sätta käppar i hjulet för de borgerliga genom att rösta nej men det är inga stora förhoppningar.

Inga kommentarer: