söndag, juni 11, 2006

Bert Karlsson har en skruv lös (eller flera?).

Nyligen publicerade Aftonbladet en debattartikel om fildelning skriven av Bert Karlsson. Att Bert Karlsson, i egenskap av att vara skivbolagsdirektör, skulle ha en vinklad syn på fildelning är kanske inte så konstigt, men den här artikeln innehåller så många fel att jag knappt vet var jag ska börja. Rubriken är "Högerextrema fildelare fångar hel generation".

Bert Karlsson börjar med att beklaga sig över att sverigedemokraterna har gått fram i opinionsundersökningar. Det beror på att politikers nonchalans mot ungdomar menar han. Vidare skriver han lite om klassklyftor, sin syn på fildelning, The Pirate Bay mm. Än så länge har han alltså ett vettigt budskap. Men sedan kommer följande:

"Detta är ett allvarligt moraliskt dilemma i sig för alla som tycker att stöld är stöld, men i förlängningen så har det också en än värre konsekvens. Bakom Pirate Bay hittar vi människor som är aktiva anhängare till högerextrema grupper och som finansierar sin verksamhet med hjälp av annonsörer inom porrindustrin med inriktning på exploatering av tonårstjejer."

Aktiva anhängare av högerextrema grupper? Vad har Bert Karlsson för belägg för det påståendet? Vad jag vet finns det bara en mycket vag koppling till en högerextrem person som haft ett internetföretag där en av grundarna till The Pirate Bay arbetade. Lite fakta skulle inte skada vid en sådan anklagelse. Angående porren har The Pirate Bay visserligen haft annonser ute för porrsidor men det har bara varit en liten del av de annonser som funnits. Dessutom drivs The Pirate Bay främst genom donationer enligt dem själva. Det här har Aftonbladet skrivit en tveksam artikel om tidigare, se posten nedanför. Om piratkopiering är samma sak som stöld är också högst diskutabelt men det tänkte jag inte gå in på nu.

"Efter den uppmärksammade stängningen av Pirate Bays hemsida i förra veckan så lyckas man med lätthet att få sina ”kunder” att sympati-sabotera och slå ut såväl polisens som regeringens datorservrar. Detta är ett gravt och allvarligt hot mot vår demokrati som snabbt kan få oöverblickbara konsekvenser."

Här kommer fler anklagelser utan motivering. Tex. att The Pirate Bay skulle ha uppmanat folk att attackera myndigheters hemsidor. Det är ren lögn. De som utfört attackerna har säkerligen sympatiserat med The Pirate Bay men än så länge är det okänt vilka som ligger bakom. Dessutom har The Pirate Bay, Piratbyrån och Piratpartiet tagit avstånd från attackerna. Åter igen; lite fakta skulle inte skada.

"Pirate Bay har genom att simpelt bjuda ut film och musik gratis lyckats få en hel generation i sitt järngrepp. De lyder minsta vink och självklart innefattar detta också politiska åsikter. Därför är jag inte förvånad över sverigedemokraternas framgångar i ungdomsvalet."

Ny börjar Bert Karlsson spåra ur på allvar. På vilket sätt skulle The Pirate Bay ha sina användare i ett järngrepp? De erbjuder endast en tjänst som folk utnyttjar och är fullständigt opolitiska, även om det kan ses som civil olydnad. Kanske blandar Bert Karlsson ihop The Pirate Bay med Piratbyrån som däremot är en politisk opinionsbildande organisation? Men har vi inte åsiktsfrihet här i Sverige? Och framför allt; var kommer sverigedemokraterna in i bilden?

"Att de etablerade partierna inte fattat kraften i denna rörelse är bedrövligt. Att det ena efter det andra partiet dessutom ansluter sig till deras filosofi om fildelning är än värre."

Folkopinion kallas det. Dessutom förstår jag inte vad som skulle vara fel med att många människor delar en åsikt och politiker anpassar sig, även om den inte stämmer överens med Bert Karlssons?

"Man säljer utan att blinka ut hela upphovsrätten för att vinna snabba röster. Det är ren och skär populism men de gräver sin egen grav snabbare än de anar genom sitt flata agerande, bakslaget kan bli enormt, för dem men framförallt för demokratin och för Sverige."

Nu hävdar Bert Karlsson att politikerna gräver "sin grav" men förklarar inte varför. Har inte politiker alltid varit populistiska? Anklagandet att de skulle skada demokratin är också löjligt då det faktiskt är med demokratiska medel som Piratbyrån och Piratpartiet försöker få till en förändring. Eller tycker Bert Karlsson kanske att det är odemokratiskt att han bara har en röst, precis om alla andra, trots att han är rik och berömd?

Han avslutar med: "Jag skulle inte bli förvånad om vi kan räkna in sverigedemokraterna till de etablerade partierna vid nästa val, med hjälp av Piratpartiet."

Här blandar Bert Karlsson ihop The Pirate Bay och Piratpartiet. Den vaga kopplingen till en högerextemist gällde faktiskt en av grundarna till The Pirate Bay och inte Piratpartiet. Sen förstår jag inte hur sverigedemokraterna skulle kunna gynnas av att människor röstade på ett rivalerande parti. Speciellt inte då partierna i fråga skiljer sig som natt och dag. Dessutom har Bert Karlsson fortfarande inte förklarat den påstådda kopplingen mellan dem.

Att Aftonbladet ens väljer att publicera en sådan här artikel övergår mitt förstånd.
Dessutom undrar jag om Bert Karlsson egentligen är i position att kritisera någon annan för högerextremism med tanke på de frågor hans eget fiasko till parti, Ny Demokrati, drev på.

Tillägg 2006-06-12
"Fearmaster" på Piratpartiets forum påpekade att sverigedemokraterna faktiskt aktivt tagit avstånd från fildelning, villket ytterligare minskar den lilla trovärdighet Bert Karlsson hade kvar.

Inga kommentarer: