söndag, juni 11, 2006

Aftonbladet smutskastar nätpirater!

Följande text publicerade jag även på mediekritik.nu för några dagar sedan. Tänkte att det kanske var lika bra att posta den här också. Kritiken gäller den här artikeln i Aftonbladet.

Aftonbladet fortsätter sin tradition av att skriva vinklade artiklar i piratdebatten.

"Extremist byggde upp Pirate Bay" lyder rubriken. Sedan står det: "The Pirate Bay byggdes upp av en känd högerextremist och mångmiljonär."

Hur Aftonbladet kan ha fått till det här kan man fråga sig. Läser man artikeln står det faktiskt att denne högerextremist endast hade ett Internetföretag där en av grundarna till The Pirate Bay arbetade, och att han erbjöd The Pirate Bay serverutrymme till reducerat pris, vilket inte var så konstigt kanske eftersom det var till en av hans anställda. Med andra ord kan man knappast påstå att han skulle ha varit med och byggt upp The Pirate Bay. Om The Pirate Bay legat på Telias servar från början, skulle man då kunna påstå att Telia har varit med och byggt upp sidan?

Sedan kan man läsa: "I dag finansierar nätpiraterna verksamheten med tonårsporr."

Det är en annan klantig formulering som ger intrycket att The Pirate Bay skulle tjäna pengar på att distribuera porr. Enligt The Pirate Bay själva finansieras sidan främst genom donationer men även reklam. Reklamen har varit från diverse företag och webbsidor, däribland porrsidor. Porrsidorna har alltså bara varit en del och därför kan man knappast påstå att The Pirate Bay finansieras av tonårsporr.

Aftonbladet fortsätter: "Hjärnorna bakom The Pirate Bay, världens största sajt för nätpirater, beskriver sig som idealister som bedriver "organiserad civil olydnad". Men vid en närmare granskning av The Pirate Bay förändras bilden. När nätpiraterna startade sin verksamhet för några år sedan spelade den högerextrema mångmiljonären en avgörande roll."

Här försöker Aftonbladet åter igen koppla The Pirate Bay till denne högerextremist på svaga grunder. På vilket sätt bilden förändras framgår inte. Någon avgörande roll kan man inte heller påstå att han spelat då det finns många som erbjuder serverutrymme. Eller vet kanske Aftonbladet något de inte talar om?

Sedan sägs det: "Mannen, som driver ett Internetföretag, upplät kapacitet på nätet åt The Pirate Bay till starkt reducerade priser. Miljonären vill i dag inte kommentera sitt samarbete med nätpiraterna, men bekräftar för Aftonbladet att polisen vid sin stora razzia i onsdags slog till mot bland annat hans företag."

Här insinuerar Aftonbladet fullständigt omotiverat att högerextremisten i fråga på något sätt samarbetar med nätpirater. Och menar de nätpirater i allmänhet eller bara de som startade The Pirate Bay?

Sedan fortsätter Aftonbladet med lite fakta om högerextremisten: "Mångmiljonären dömdes 1988 för en uppmärksammad misshandel av invandrare i Gamla stan i Stockholm. Detta sedan han drivit på ett gäng skinnhuvuden att misshandla fyra invandrare."

Detta är naturligtvis fullständigt irrelevant och har ingenting med The Pirate Bay eller debatten att göra.

Och så kommer en kommentar av Fredrik Neij: "Fredrik Neij, en av männen bakom The Pirate Bay, bekräftar samarbetet med den kontroversielle affärsmannen.
— Jag jobbade på mannens företag då vi startade vår verksamhet. Därför fick vi rabatt, säger Neij."

Som jag ser det bekräftar Fredrik Neij inte alls något samarbete med högerextremisten, utan endast att de fick rabatt när han arbetade på dennes företag.

Hela artikeln är endast ett flagrant försök att smutskasta nätpirater, något som Aftonbladet även sysslat med i andra artiklar.

Bland annat drar man sig inte för att bunta ihop alla nätpirater och anklaga de för att ligga bakom attacker på polisens och regeringens hemsidor. Detta trots att polisen inte ens själva vet vilka som ligger bakom och utreder det just nu.

Källor:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,836159,00.html
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,836157,00.html
http://www.mediekritik.nu/reaction.php?reaction_id=1301
http://www.thepiratebay.org/about.php

Inga kommentarer: