torsdag, mars 05, 2009

FRA-debattens mest korkade uttalande?

Nu har jag inte tagit mig tid att skriva på ett tag men idag läste jag ett inlägg i FRA-debatten som var så sanslöst korkat att jag inte kan låta bli att besvara det. Det är moderaten Olah Örtengren som på sin blogg skriver följande:

"Det är ingen som tvingar dem att använda internet. Det är ingen som tvingar dem att använda telefon. Det är helt frivilliga verktyg man kan använda sig av. Det är ingen som tvingar dem. Alla kan välja bort dem! Nu direkt."

Sluta kommunicera alltså, i stort avsäga sig sin rätt till yttrandefrihet och information? En tillbakagång till hur det var innan 1870 då telefonen uppfanns? Är det så vi ska möta framtiden enligt Olah Örtengren? Uttalanden som dessa får mig att fundera på om det inte är dags att skrota hela det politiska etablissemanget och börja om från början.

Vad kvarstår då? Brev? Nej just det, brev ska EU spåra med RFID-chip. Åka tåg, bil eller buss till mottagaren och överlämna sitt medelande personligen? Nej tågen ska ju övervakas, SJ vill själva göra biljetter personliga och EU planerar sin databas över folks resor. Och bilar ska utrustas med kommunikationsutrustning för att kunna spåras av staten i och med EU:s eCall-projekt. Bussresor med busskort eller SMS-betalning kan du också glömma. Men för i helvete, kan man helt enkelt gå till mottagaren utan att staten vet? Inte om man tar med sig mobiltelefonen för då innebär datalagringsdirektivet att den agerar statlig spårsändare.

Men det är ingen fara, gillar man inte att bli övervakad är det bara att avsäga sig allt det här, som Olah Örtengren hjälpsamt påpekar. Kanske är det inte ens lönt att gå upp ur sängen överhuvudtaget på morgonen.

4 kommentarer:

scaber nestor sa...

Jo, jag tror detta slår Katarina Brännströms uttalanden i somras.

http://scabernestor.blogg.se/2008/august/katarina-brannstrom-m-flyr-fran-debatten.html

Robert sa...

Hittade en intressant länk i sammanhanget. Många har säkert läst den förrut men inte jag:

http://kattk.org/dodsstoten-for-internet/

Ha det!

Olah Örtengren sa...

När jag skrev mitt inlägg "Guide: bli fri från FRA på 5 minuter" http://foretagsammoderat.blogspot.com/2009/03/guide-bli-fri-fran-fra-pa-fem-minuter.html förstod jag att det skulle vara provocerande och att det skulle misstolkas medvetet eller omedvetet. Det skrevs halvt på allvar - halvt på skämt. Reaktionen blev närmast fanatisk. Många har uppfattat mitt inlägg som att jag vill att folk ska sluta tänka och acceptera allt vad en stat vill eller inte vill.

Inget kunde vara mer fel. Det är precis tvärtom!

Jag har hållit på med datorer sedan de kallades Vic 20, Vic 64, Amiga. Jag gick en kurs i Basic 1985! Jag har under hela mitt liv jobbat med datorer. Datorer och internet är en lika naturlig del av mig som att jag tar på mig kläder på morgonen - men jag tycker att debatten kring FRA har spårat ur helt.

Vilken bild av FRA är närmast sanningen? Är det att FRA agerar som en "totalitära statskontroll" som övervakar varenda steg som vi medborgare tar eller är det ett FRA som fungerar som en digital tull som stoppar misstänkt trafik på väg in i Sverige? Är det ett FRA som nu kommer att missbrukas eller är det ett FRA missbrukades förr och att möjligheterna till det nu har minskat? Ingen vet med säkerhet svaret.

Svaret får vi om debatten lugnar ner sig - och då alla demoniseringar, demagogi och överdrifter rensats bort ur debatten. Svaret får vi då en åsikt inte bemöts med hot och påhopp.

Vi är inte riktigt där ännu så jag kommer därför att lägga ner allt debatterande om FRA, Ipred eller TPB tills debattklimatet lugnat ner sig.

Frid!

disa sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場