torsdag, mars 05, 2009

FRA-debattens mest korkade uttalande?

Nu har jag inte tagit mig tid att skriva på ett tag men idag läste jag ett inlägg i FRA-debatten som var så sanslöst korkat att jag inte kan låta bli att besvara det. Det är moderaten Olah Örtengren som på sin blogg skriver följande:

"Det är ingen som tvingar dem att använda internet. Det är ingen som tvingar dem att använda telefon. Det är helt frivilliga verktyg man kan använda sig av. Det är ingen som tvingar dem. Alla kan välja bort dem! Nu direkt."

Sluta kommunicera alltså, i stort avsäga sig sin rätt till yttrandefrihet och information? En tillbakagång till hur det var innan 1870 då telefonen uppfanns? Är det så vi ska möta framtiden enligt Olah Örtengren? Uttalanden som dessa får mig att fundera på om det inte är dags att skrota hela det politiska etablissemanget och börja om från början.

Vad kvarstår då? Brev? Nej just det, brev ska EU spåra med RFID-chip. Åka tåg, bil eller buss till mottagaren och överlämna sitt medelande personligen? Nej tågen ska ju övervakas, SJ vill själva göra biljetter personliga och EU planerar sin databas över folks resor. Och bilar ska utrustas med kommunikationsutrustning för att kunna spåras av staten i och med EU:s eCall-projekt. Bussresor med busskort eller SMS-betalning kan du också glömma. Men för i helvete, kan man helt enkelt gå till mottagaren utan att staten vet? Inte om man tar med sig mobiltelefonen för då innebär datalagringsdirektivet att den agerar statlig spårsändare.

Men det är ingen fara, gillar man inte att bli övervakad är det bara att avsäga sig allt det här, som Olah Örtengren hjälpsamt påpekar. Kanske är det inte ens lönt att gå upp ur sängen överhuvudtaget på morgonen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, jag tror detta slår Katarina Brännströms uttalanden i somras.

http://scabernestor.blogg.se/2008/august/katarina-brannstrom-m-flyr-fran-debatten.html

Anonym sa...

Hittade en intressant länk i sammanhanget. Många har säkert läst den förrut men inte jag:

http://kattk.org/dodsstoten-for-internet/

Ha det!

Allt om Alliansen sa...

När jag skrev mitt inlägg "Guide: bli fri från FRA på 5 minuter" http://foretagsammoderat.blogspot.com/2009/03/guide-bli-fri-fran-fra-pa-fem-minuter.html förstod jag att det skulle vara provocerande och att det skulle misstolkas medvetet eller omedvetet. Det skrevs halvt på allvar - halvt på skämt. Reaktionen blev närmast fanatisk. Många har uppfattat mitt inlägg som att jag vill att folk ska sluta tänka och acceptera allt vad en stat vill eller inte vill.

Inget kunde vara mer fel. Det är precis tvärtom!

Jag har hållit på med datorer sedan de kallades Vic 20, Vic 64, Amiga. Jag gick en kurs i Basic 1985! Jag har under hela mitt liv jobbat med datorer. Datorer och internet är en lika naturlig del av mig som att jag tar på mig kläder på morgonen - men jag tycker att debatten kring FRA har spårat ur helt.

Vilken bild av FRA är närmast sanningen? Är det att FRA agerar som en "totalitära statskontroll" som övervakar varenda steg som vi medborgare tar eller är det ett FRA som fungerar som en digital tull som stoppar misstänkt trafik på väg in i Sverige? Är det ett FRA som nu kommer att missbrukas eller är det ett FRA missbrukades förr och att möjligheterna till det nu har minskat? Ingen vet med säkerhet svaret.

Svaret får vi om debatten lugnar ner sig - och då alla demoniseringar, demagogi och överdrifter rensats bort ur debatten. Svaret får vi då en åsikt inte bemöts med hot och påhopp.

Vi är inte riktigt där ännu så jag kommer därför att lägga ner allt debatterande om FRA, Ipred eller TPB tills debattklimatet lugnat ner sig.

Frid!