lördag, mars 14, 2009

Nya offer för kriget mot droger

Det talas ofta om drogernas offer, men det talas desto mindre om offren för kriget mot droger. Tex. nu nyligen när polisen klampade in hos ~450 ungdomar bara för att de beställt de relativt harmlösa värktabletterna tramadol på nätet.

Bra säger jag, bra att polisen lägger våra skattepengar på viktiga saker. Nu är ordningen återställd. Nu vågar man gå ut igen när polisen satt dit alla livsfarliga knarkare. Förutom fildelning så är ungdomar som experimenterar lite med droger det största hotet mot samhället!

Ironi åsido, det här är ganska tragiskt egentligen och visar bara hur konstig Sveriges narkotikapolitik är. Varför ska man jaga en massa ungdomar varav de flesta aldrig skulle bli missbrukare i alla fall? Hade det inte varit bättre att skicka ut brev till alla, när man väl satt dit försäljaren, som signaturen Micke påpekar på Hax blogg? Ungdomarna som åker fast i det här fallet kommer att få flera problem på halsen; problem att ta körkort, problem att söka arbete på grund av knarkarstämpeln i brottsregistret, problem med familjen etc.

Kriminalinspektör Cecilia Fant säger i en intervju:

"Vi tror då att det är många av de här som är förstagångsköpare, kanske första gången de köper narkotika och därför är det viktigt att vi överhuvudtaget ingriper mot dem."

Ja det är jätteviktigt! Se till att tidigt slå sönder ungdomarnas förtroende för samhället och polisen. Det gynnar säkert alla i slutändan.

Hela syftet med lagstiftningen mot narkotika är väl ändå att hjälpa människor? Så när man istället jagar och straffar människor på det här sättet, motverkar inte lagstiftningen då sitt syfte?

Man kan i alla fall hoppas på att många av de här ungdomarna växer upp och hjälper till att få till en förändring i framtiden.

Inga kommentarer: