tisdag, december 02, 2008

EU:s ministerråd förvanskar telekompaketet?

Det var inga roliga nyheter som dök upp på slashdot i morse (även om artikeln i fråga är några dagar gammal). EU:s ministerråd är överens om telekompaketet. EU-parlamentet hade tidigare antagit de två mycket viktiga tilläggen 138 och 166, kanske delvis på grund av våran mail-kampanj, men ministerrådet hade uppenbarligen inga problem att rakt av stryka dem. Tilläggen sa i princip bara att medborgares fundamentala rättigheter ska respekteras på nätet och att ingen ska utsättas för sanktioner utan ett domstolsbeslut. Det kan tyckas självklart kanske, men tydligen inte. Frankrike skulle absolut ha bort tilläggen och de är ju som bekant orförande i ministerrådet för tillfället.

Dessutom tycks det inte bli någon andra läsning i parlamentet, om de kan komma överrens med ministerrådet och kommissionen. Frågan är om parlamentet är beredda att försvara sitt beslut med risk att förhandlingarna låser sig. Jag har en känsla av att det inte är så, de stater som ville ha tillägg 138 och 166 sa ju inte ifrån till slut i ministerrådet av just den anledningen. Men man kan ju hoppas.

För ett tag sedan träffades EU-eliten i Paris för att bland annat diskutera irländarnas nej till Lissabonfördraget. Man hade inte nått ut till medborgarna tillräckligt konstaterade man och vägrade kategoriskt att på något sätt se kritiskt på sig själva. Skulle man bara nå ut till medborgarna så skulle allting bli bra...

Med andra ord forsätter EU-eliten att leva i sin lilla bubbla. Som tur är finns det vettiga personer i EU också:

The two MEPs [Guy Bono och Daniel Cohn-Bendit] therefore asked the Council to respect their proposed amendment 138. They said deleting the article nine months before the European elections would give a very bad impression of European democracy in general and the Council in particular.

Fast de tycks vara en minoritet.

1 kommentar:

Isabella Löwengrip sa...

Vad glad jag blir att du gillar min blogg, alltid roligt att få sådanna trevliga kommentarer. Är inte så jätte insatt i detta med FRA och så men kul att se att folk är engagerade. Jag har lite mycket att göra just nu men ska givetvis maila dig så du får berätta mer om projektet, sånt är alltid intressant. Jag gillar att ha många bollar i luften.

Fortsätt gärna att följa mig på min blogg!

Kram

Bella