söndag, maj 02, 2010

Dags för "trygghetslyssning"?

Det tycks vara inne nu att ge saker relaterade till övervakning prefixet trygg-. SL tycks satsa mot rekordet.

Ta den här artikeln i DN tex. Den börjar med att förklara att "målet är att öka tryggheten". Ja, det blir ju tämligen uppenbart när man i resten av artikeln kan läsa om trygghetsvärdar (någon form av ordningsvakter), trygghetscentral (övervakningscentral), trygghetstelefon, trygghetskontroll (razzia), trygghetschef. Det enda som inte nämns är trygghetskamerorna.

På något sätt känns det en aning orwellianskt. Ungefär som i V för vendetta där partiet i sin propaganda basunerar ut "This is for your safety".

Artikeln beskriver en "trygghetskontroll" som just har genomförts. Resultatet? Två uthällna mellanöl. Bra. Nu kan alla känna sig trygga igen. Tänk om folk börjar få för sig att de kan dricka svag öl när de åker tunnelbana. Som tur är tog "trygghetsvärdarna" hand om situationen.

I och för sig, om man tänker på det så kanske situationen inte blev så mycket tryggare alls. Kanske blev den till och med mindre trygg när ett gäng "trygghetsvärdar" stormade in så där för att kolla folk som bara satt och skötte sig själva?

Frågan är hur lång tid det tar innan Reinfeldt börjar kalla FRA:s avlyssning för trygghetslyssning...