onsdag, mars 17, 2010

Vår kära justitieminister Beatrice Ask

Ibland händer det att vissa politiker kläcker ur sig något så dumt att man börjar undra hur eller om de överhuvudtaget tänkte innan de öppnade munnen. Beatrice Ask satsar tydligen på en placering i den ligan.

Ett exempel från förra året, under Sveriges ordförandeskap för EU, på ett möte i parlamentets LIBE-utskott fick frågan om det inte vore lämpligt att utvärdera effekterna av massövervakningssystem innan man införde en mängd nya sådana. På det svarade hon att inom politiken har man inte tid att vänta på utvärderingar. Jag skulle vilja argumentera att när det gäller känsliga frågor som mänskliga rättigheter och rättssäkerhet så finns det snarare ännu större anledning att agera mig lite finkänslighet. Men men.

Intressant är förstås att Ask senare sa:
Det är ändå en viktig principiell fråga i vilken omfattning man ska tvinga privata företag att lagra uppgifter om enskilda människors agerande. Det är precis vad det handlar om. Jag tycker att det finns skäl att ha en viss försiktighet när det gäller insamling av uppgifter.

På frågan om när datalagringsproppen kommer. Alliansen har ju fördröjt införandet av EU:s massövervakningsdirektiv ett antal år, antagligen av rent valtaktiska skäl. Från början var propositionen tänkt att komma samtidigt som debatten om FRA blossade upp. I värsta fall får vi skattebetalare stå för notan för denna valtaktik om Sverige blir tvunget att betala skadestånd till EU.

Men vänta nu, sa hon inte tidigare att det inte fanns tid att utvärdera? Att man bara skulle köra på?

Anledningen till att jag tar upp det här, som trots allt inte är helt nytt, är ett uttalande hon gjorde nyligen som ungefär är av samma kaliber. Ask och Alliansen vill att polisen ska kunna tvinga mindreåriga på drogtester utan målsmans tillåtelse. Lagrådet påpekade att detta riskerar att leda till trakasserier och antagligen inte är proportionerligt mot nyttan. Tyvärr är lagrådet en mesig remissinstans som inte har något att säga till om i realiteten och Ask valde åter igen helt enkelt att skita i deras åsikter. Från SVD:

Lagrådet har också varnat för att urinprov under tvång kan användas av polisen som en slags bestraffning. Den kritiken avvisar Ask och menar att polisen har viktigare saker för sig än att ägna sig åt att trakassera unga.

Förlåt, men det faktum att polisen har viktigare saker för sig är väl ändå en ganska klen garanti för rättssäkerheten? (De poliser som gav sig på Jesper i Stockholms tunnelbana hade väl inte viktigare saker för sig kan man anta.)

När Ask fick posten som justitieminister hade jag förtroende för henne (hon hette inte Bodström i alla fall vilket är ett stort plus i min bok) men nu börjar jag undra om inte Sveriges senaste justitieministrar tävlar om att vara sämst.

Inga kommentarer: