måndag, oktober 20, 2008

Telekompaketet, Nicolas Sarkozy och hyckleri

För inte så länge sedan röstade EU om sitt omdebatterade telekompaket, paketet som skulle harmonisera telekomlagstiftning i EU men sedan tycktes ha kapats av de som vill ha hårdare kontroll av internet och åtgärder mot fildelare. I spetsen låg de konservativa i Frankrike som ville införa övervakning, filtrering samt avstängda internetabonnemang för fildelare (läs även rapports artikel). Och som om inte det var nog så lämnad den konservativa franska politikern Jacques Toubon sedan ytterligare in ett tillägg som skulle göra saken ännu värre (tillägg 132).

Detta ledde till protester och mail-kampanjer. Och det gav resultat. Våra svenska politiker lämnade in egna tillägg för att neutralisera hotet. Tillägg 133 som förbjuder filtrering skrivet av Christoffer Fjellner (m) och genomdrivet av Eva-Britt Svensson (v), tillägg 138 som förbjuder avstängning av internetabonnemang utan rättslig prövning skrivet av Christoffer Fjellner och den franska socialisten Guy Bono samt tillägg 166 som säger att ingrepp i medborgares frihet måste vara med proportionalitet och att de inte ska hindra utvecklingen av informationssamhället även det även det skrivet av Christoffer Fjellner och genomdrivet av Eva-Britt Svensson. Anledningen till att Svensson fick ta över Fjellners förslag var eftersom han inte lyckades få ihop tillräckligt med underskrifter i tid.

Hur som helst så gick omröstningen i parlamentet bra. Både tillägg 133 och 166 röstades igenom, 138 däremot röstades ner men ett annat tillägg, 198, ett kompromissförslag med samma effekt röstades igenom.

Det uppskattades inte av Frankrikes president, den konservativa politikern Nicolas Sarkozy, som skrev ett brev (översättning) till EU-kommisionen där han krävde att de skulle köra över parlamentets beslut. Kommisionen skrev dock att de inte tänkte ändra på beslutet i sitt svar (som de sedan tog bort av någon anledning). Varför Sarkozy är så intresserad av de här frågorna kan man fråga sig. Beror det på fransk tradition eller kanske att han är gift med en popstjärna?

Idag publicerade Realtid en artikel som jag reagerade på. Chefen för den franska säkerhetspolisen har tydligen skrivit ner skvaller och rykten om Sarkozy och en del andra politiker under 12 år. När Sarkozy fick reda på det kände han sig kränkt och lämnade in en stämningsansökan mot den förre chefen. Han har rätt! Det är kränkande att andra snokar i saker som de inte har något att göra med. Tex. skvaller och rykten eller, tja, att låta myndigheter och upphovsrättsindustri snoka i ens privata internettrafik, precis det som Sarkozys parti försökte få med i telekompaketet och som Sarkozy kämpade för in i det sista.

Det är ironiskt. Jag antar att det är lättare så länge det är någon annan som är drabbad, något Sarkozy nu har fått erfara. Visst det kanske inte är samma sak, den kränkning som Sarkozy har utsatts för är mer personlig, men faktum kvarstår: man ska ha rätt till ett privatliv utan att någon snokar, vare sig det är myndigheter, privatpersoner eller företag (som i fallet med telekompaketet). Förespråkare av övervakning tenderar ju att resonera att de som inte har något att dölja har inget att oroa sig över, även känt som "rent mjöl i påsen"-argumentet. Med andra ord har inte Sarkozy något att känna sig kränkt över. Eller har han något att dölja?

4 kommentarer:

Anohito sa...

Mycket bra blogg Simon. Lägger dig på länklistan

Simon sa...

Man tackar. :)

Anonym sa...

håller med Josef!

Dexe sa...

Väldigt väldigt intressant postning! Sitter och håller tummarna för de som kanske kan styra upp EU till ett öppnare samarbete utan gränser i informationsflödet!